Damar Laboratuvarı ne demektir ? 

Damar laboratuvarı çalışması,  kolda ve bacakta her seviyede atardamarların ve toplardamarların elastikiyetini, içindeki basıncı, içindeki kan akım hızını, dokuların oksijene doygunluğunu, kılcal damar seviyesindeki nabız basıncını anlamamızı sağlayan  çalışmalardır. Damar laboratuvarında , 3 boyutlu renkli doppler ultrasonografi, damar efor testi, EKG, EKO, pletismografi, Saturasyon ölçümü, basınç ve akım ölçüm cihazı gibi, vücuda boya veya radyasyon vermeden birçok parametreyi anlamamıza yarayan cihazlar serisidir. Bu analizler sayesinde, çoğu zaman hastamızda anjiyografi çekmeye, vücuda  zararlı boya ve radyasyon vermeye gerek kalmadan tedavileri planlamak mümkündür.

Damar Laboratuvarında tetkikler ağrılı mıdır ?

Damar laboratuvarı tetkikleri ağrı ve acı hissedilmeden,  1 saatlik bir   çalışmayla tamamlanan tetkikler serisidir.
Damar laboratuvarında Kimler tetkik edilmelidir ?
50 yaş üstünde, ailede damar veya kalp hastlığı hikayesi olan ve/veya şeker,  yüksek tansiyon, sigara içilmesi, yüksek kolesterol ve trigliserid seviyeleri gibi şikayetleri olan hastaların her yıl girmesi gereken tetkikler serisidir. Burada amaç hastalık ilerlemeden önlem almaktır.

Neden Damar Laboratuvarı Çalışması gereklidir ?

Damar laboratuvarı hastalarımızda atardamar ve toplardamarlarla ilgili  aktif fizyolojik verileri sağlar. Damar laboratuvarındaki verileri hastanın anjiyografisi veya MR görüntüleriyle birleştirerek, yapacağımız tedavinin gerçekten dinamik ve fonksiyonel sonuçları olacak şekilde planlamamıza yarar. Mesela anjiyografide bazen bi damar kritik daralmış görünmesine rağmen, damar laboratuarındaki çalışmada o damarın basıncı yeterli ise,  işlem yapmaya gerek kalmaz.